lundi 21 août 2017

Ο στρατός του Λιβάνου απωθεί το «Ισλαμικό Κράτος» - Η Μόσχα χαιρετίζει τη «δραματική μεταβολή» 

Τμήμα του λιβανικού στρατού κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεωνΤμήμα του λιβανικού στρατού κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων
Πηγή: Associated Press
Ο στρατός του Λιβάνου ανακάλυψε αντιαεροπορικούς πυραύλους σε ένα κρησφύγετο με οπλισμό σε περιοχή που εγκατέλειψαν οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ), ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο σήμερα.
Στην αποθήκη όπλων αυτή ανακαλύφθηκαν επίσης όλμοι, πολυβόλα μέσου και μεγάλου διαμετρήματος, τουφέκια εφόδου, χειροβομβίδες, αντιαρματικά όπλα, νάρκες κατά προσωπικού, αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί και πυρομαχικά.
Το Σάββατο ο στρατός του Λιβάνου άρχισε μία επιχείρηση ευρείας κλίμακας για να εκδιώξει το ΙΚ από ένα συγκριτικά μικρό θύλακα στα βουνά που βρίσκονται κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία.
Στην άλλη πλευρά των συνόρων, ο συριακός στρατός και η σιιτική ένοπλη οργάνωση Χεζμπολλάχ του Λιβάνου, που μάχεται στο πλευρό του στον συριακό πόλεμο, διεξάγουν μια χωριστή, αλλά ταυτόχρονη επιχείρηση εναντίον του ίδιου θύλακα των τζιχαντιστών.
Μια επιχείρηση που διεξήγαγε η Χεζμπολλάχ τον περασμένο μήνα ανάγκασε μαχητές του λεγόμενου «Μετώπου Υποστήριξης» («Τζαμπχάτ αλ Νούσρα», ο ως πρότινος βραχίονας της «Αλ Κάιντα» στη Συρία) να εγκαταλείψουν ένα γειτονικό θύλακα στα σύνορα και να μετακινηθούν σε άλλη συριακή περιοχή, που ελέγχεται από τους αντάρτες.
Την Παρασκευή ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε, ότι ανακάλυψε πυραύλους εδάφους-αέρος σε μία αποθήκη όπλων που εγκατέλειψαν οι μαχητές του «Μετώπου Υποστήριξης» σε μία περιοχή που κατέλαβε η Χεζμπολλάχ και κατόπιν παραδόθηκε στον έλεγχο των λιβανέζικων ένοπλων δυνάμεων.

Η Ρωσία χαιρετίζει την πρόοδο στα πεδία των μαχών

Ο υποστράτηγος Σεργκέι ΡουντσκόιΟ υποστράτηγος Σεργκέι Ρουντσκόι
Πηγή: Associated Press
Le sourire de l'Orient www.lesouriredelorient.blogspot.com
La Nouvelle Vie Réelle www.laviereelle.blogspot.com
marxistas-leninistas latinas hojas www.ma-llh.blogspot.com
Archives: La Vie Réelle www.laviereelle.blogspot.com
                 Pour la KOMINTERN now! www.pourlakominternnow.blogspot.com
      
Ο στρατός της Ρωσίας χαιρέτισε σήμερα αυτήν που αποκάλεσε «μια δραματική μεταβολή» στον πόλεμο στη Συρία, τονίζοντας ότι οι συριακές ένοπλες δυνάμεις, με τη βοήθεια της Μόσχας, βρίσκονται πολύ κοντά στο να εκδιώξουν όλους τους μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» από το κεντρικό τμήμα της χώρας.
Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ο υποστράτηγος Σεργκέι Ρουντσκόι σημείωσε, ότι η επαρχία του Χαλεπιού έχει «απελευθερωθεί» εντελώς, καθώς έχει ανακτηθεί ο έλεγχος 50 αστικών κέντρων και 2.700 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
«Μέσα στον τελευταίο μήνα έχει λάβει χώρα μια δραματική μεταβολή στη Συρία», είπε ο Ρουντσκόι. «Με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, οι συριακές δυνάμεις κατάφεραν μία σειρά σημαντικών επιτυχιών, επέφεραν μία μεγάλη ήττα σε μία μεγάλη δύναμη μαχητών του "Ισλαμικού Κράτους" (ΙΚ) στο κεντρικό τμήμα της Συρίας», πρόσθεσε ο Ρώσος υποστράτηγος.
Με τους τζιχαντιστές του ΙΚ να έχουν συγκεντρωθεί στη Ντέιρ Εζόρ, ο Ρουντσκόι σημείωσε πως η ρωσική ΠΑ εντείνει τη συλλογή πληροφοριών και τους βομβαρδισμούς στην επαρχία και ότι ο συριακές στρατός πολιορκεί τις δυνάμεις τους από τρεις πλευρές.
Σύμφωνα με τον Σεργκέι Ρουντσκόι, ο συριακός στρατός προελαύνει με ρυθμό 30 ως 40 χιλιομέτρων, ή ακόμη περισσότερο, κάθε 24ωρο, ενώ  -με τη βοήθεια της Ρωσίας- χρησιμοποιεί μεθόδους που δεν αξιοποιούσε ως τώρα, όπως η μεταφορά ομάδων καταδρομέων με ελικόπτερα σε σημεία όπου οι αντίπαλοί του δεν το περιμένουν.
«Ο βασικός στόχος είναι να καταστραφεί το τελευταίο οχυρό των τρομοκρατών στη Ντέιρ Εζόρ», εξήγησε ο υποστράτηγος. 
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι μέσα στον Αύγουστο έχουν γίνει πάνω από 2.500 επιδρομές και έχουν εξοντωθεί έως και 800 ένοπλοι. «Τον Αύγουστο έγιναν 990 πτήσεις (...) και 2.518 αεροπορικά πλήγματα εναντίον κέντρων διοίκησης, θέσεων, αποθηκών, στρατοπέδων και κέντρων εφοδιασμού», τόνισε ο Σεργκέι Ρουντσκόι. Εξοντώθηκαν έως και 800 τρομοκράτες, ενώ 106 οχήματα με εγκατεστημένα πολυβόλα και άλλα 40 οχήματα καταστράφηκαν», πρόσθεσε.

Εντείνονται τα παζάρια

Με φόντο την κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών, εντείνονται οι διαβουλεύσεις και τα παζάρια σε επίπεδο συναντήσεων υψηλόβαθμων αξιωματούχων, όπως αυτές που έχει από την Κυριακή στην Ιορδανία ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επίσης έφτασε τη Δευτέρα στο Αμμάν για συνάντηση με τον Ιορδανό μονάρχη, Αμπντάλα Β'. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει επιπροσθέτως η διαφαινόμενη αύξηση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ιράν και Τουρκίας κατά των Κούρδων του ΡΚΚ, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος παραδέχθηκε, πριν αναχωρήσει για το Αμμάν, ότι το θέμα είναι «στην ατζέντα των δύο χωρών» έπειτα από τις σημαντικές συναντήσεις που είχε στην Άγκυρα την περασμένη βδομάδα ο Ιρανός επιτελάρχης, Μοχάμεντ Μπαγκέρι.
«Ειδήσεις» αναμένεται να βγάλει και η συνάντηση που θα έχουν την Τετάρτη στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης, οι δύο ηγέτες «θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή», στο πλαίσιο συναντήσεων που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια προκειμένου «να αποφευχθούν προστριβές ανάμεσα στην Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ και αυτή της Ρωσίας στη Συρία».


(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - «Reuters» - «Sputnik»)

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire